Moment of Eternity - Vladimir Yankilevsky (ruský underground)

  • Autor: Vladimir Yankilevsky
  • Rok vydání: 2015
  • Vazba: vázaná s přebalem
  • Cena: 2 400 Kč

Popis

Palace Editions, Russian Museum, 2015, vázaná s přebalem, výborný stav. Původní pevná laminovaná vazba s přebalem, 212 stran s množtvím reprodukcí 32 x 24 cm, text anglicky. Original hardcover with dust jacket 212 pp with numerous illustrations, 30,5 x 30 cm, text in English.

(rusky : Владимир Борисович Янкилевский ) (1938 v Moskvě 2018 v Paříž) byl ruským umělcem známým převážně jako sovětský nonkonformní umělec působící v  bývalém Sovětském svazu v letech 1953 až 1986 (po smrti Josifa Stalina až do příchodu perestrojky a glasnosti se stavěl proti socialistickému realismu. Dalšími termíny používanými k označení tohoto fenoménu jsou „neoficiální umění“ nebo „undergroundové umění“. Na pulzující umělecké scéně Moskvy 70. let ho objevila Dina Vierny, významná galeristka a sběratelka umění působící v Paříži. Vierny se po návštěvě Moskvy na počátku 70. let zavázal podporovat umělce vzdorující omezením socialistického realismu a objevil Yankilevsklyho, mimo jiné Ilju Kabakova a Erika Bulatova. V náročném klimatu sovětských uměleckých omezení čelil Yankilevsky spolu s dalšími nonkonformními umělci překážkám ve svobodném vyjádření své kreativity. Dina Vierny, uznávající obrovský talent a boj, který tito umělci snášeli, sehrála klíčovou roli v podpoře jejich uměleckých aspirací. S Viernyho pomocí učinil Yankilevsky významné rozhodnutí přesídlit do Paříže, města známého svou uměleckou svobodou a rozmanitým tvůrčím prostředím.

V této nové kapitole svého života se Yankilevsky ocitl uprostřed komunity stejně smýšlejících umělců, kteří i přes různé styly sdíleli společný cíl – vymanit se z mezí státem vnucených uměleckých norem, zejména socialistického realismu. Toto přemístění znamenalo nejen geografický posun, ale také symbolizovalo hluboké osvobození pro Yankilevského a jeho kolegy umělce.

Přesun do Paříže usnadnil prostředí, kde mohl Yankilevskij dále zkoumat a vystavovat svou osobitou uměleckou vizi bez omezení uvalených sovětským režimem. Neochvějná podpora a oddanost Diny Vierny ruským avantgardním umělcům hrála klíčovou roli při vytváření prostoru, kde mohla vzkvétat jejich kreativita, a přispěla tak k bohaté tapisérii uměleckého vyjádření v pulzující kulturní krajině Paříže. Viernyho odhodlání vyvrcholilo průkopnickou výstavou „Ruská avantgarda – Moskva 1973“ v její galerii Saint-Germain-des-Prés, která představuje různorodou, ale sjednocenou frontu nekonformních umělců zpochybňujících umělecké normy své doby.

Yankilevsky zemřel v Paříži na leukémii 4. ledna 2018 ve věku 79 let.